Tony Bedard

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Tony Bedard, egentligen Anthony J. L. Bedard, amerikansk författare och redaktör som arbetat i den amerikanska seriebranschen sedan början av 1990-talet.


Karriär

Bedard inledde sin seriekarriär genom med enklare uppgifter på Valiant Comics och arbetade sig uppåt. Han blev till slut redaktör för titlar som Turok och Rai. Senare fortsatte han till andra förlag som Broadway Comics och Malibu Comics. På Malibu skrev han sina första serieavsnitt, två nummer av Shi.

Mot slutet av 1990-talet fick Bedard en fast tjänst som redaktör på DC Comics och redigerade där bl.a. JLA, Hourman och Hellblazer. Från DC gick han vidare till CrossGen för att skriva seriemanus på heltid för titlar som Mystic och egna kreationer som Route 666 och Negation (den sistnämnda skapade han tillsammans med Mark Waid).

Då CrossGen gick i konkurs flyttade Bedard över till Marvel Comics där han framför allt gjorde sig känd för sin sejour som författare på Exiles. Han hoppade även in som författare på Uncanny X-Men då tidningens huvudförfattare Chris Claremont drabbades av hjärtproblem.

För Image Comics skapade Bedard därefter serien "Retro Rocket".

Efter att ha avslutat sin sejour på Exiles återvände Bedard till DC för att skriva Supergirl and the Legion of Superheroes. Den gjorde han först ett inhopp 2006 och skrev tillsammans med huvudförfattaren Mark Waid, men från och med 2007 tog han över titeln på egen hand. Under 2007 skriver han också en miniserie med Black Canary, samt några nummer av den årslånga serietidningen Countdown, båda på DC.

Bibliografi

Serier skrivna av Bedard (urval)

Valiant

Broadway

Crusade

  • Shi: The Series (1997–98)
  • Tomoe: Unforgettable Fire (1997)

CrossGen

Marvel

DC Comics

Vertigo

Image

Moonstone Books

Serier utgivna med Bedard som redaktör (urval)

Valiant

Crusade

DC Comics

Vertigo

Externa länkar