Bengt Nilsson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Bengt Nilsson, född 1951, är en svensk journalist, filmare och författare.

I början av 1980-talet utbildade han sig till journalist vid Poppius journalistskola i Stockholm och gjorde därefter ytterligare en längre resa till Afrika. Under 1980-talet arbetade Bengt Nilsson som journalist på TT, Dagens Nyheter och Sveriges Television. Han började så småningom filma själv och övergick på 1990-talet till frilansverksamhet med Afrika som specialinriktning. Han har producerat ett större antal dokumentärfilmer och reportage för Sveriges Television och andra uppdragsgivare.

1990 debuterade han som författare på Albert Bonniers förlag med afrikapikaresken "En bil åt Mr. Singh". Övriga böcker i hans produktion på samma förlag är: "En judisk krog i Bagdad", "En främling knackade på dörren", "Makida – drottningen av Saba". Ungdomsromanerna Björn!" och "Följa John" är utgivna på Bonnier Carlsen, faktaboken "Vatten – en källa till konflikt" på Natur & Kultur och "Aktiv historia – Västerlandet" på Almqvist & Wiksell.

Hösten 2008 släpptes boken "Sveriges afrikanska krig" på Timbro förlag. I den belyser Bengt Nilsson hur svenskt bistånd under flera decennier bidragit till krigföring i afrikanska diktaturer.

I serieväg har han skrivit ett Fantomenäventyr, tecknat av Hans Lindahl och publicerat i Fantomen nr 20/1993.

Externa länkar


Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 19 september 2016, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Bengt Nilsson (1951).