Fantomets Krønike

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Fantomets Krønike nr 1/2005, omslag av Dag R. Frognes. © KFS

Fantomets Krønike är en norsk serietidning som motsvaras av Fantomen Krönika i Sverige. Tidningen innehåller återtryck av serien "Fantomen" i svart/vitt.

Inspirerad av en dansk förlaga som startade 1987, kom det första numret av norska Fantomets Krønike ut 1989. Den är således en föregångare till den svenska versionen som startade 1993. Upplägget skiljer sig dock åt något mellan den norska och svenska varianten. I den svenska versionen publiceras samtliga krönikeäventyr i kronologisk ordning baserat på vilket år äventyret utspelar sig. I den norska versionen presenteras endast ett urval av äventyren, och varje förfader fick endast vara huvudperson i ett nummer av tidningen.

Detta gjorde att man ganska raskt hade "avverkat" samtliga förfäder och man övergick därför att bli en mer allmän repristidning. Ofta samlar man äventyr kring ett visst tema, men äventyren som utspelar sig i historisk tid är numera en minoritet.

Utgivningstakten har gått från 4 nr/år till 8 nr/år och det 100:e numret gavs ut 2006.

Bland de tecknare som skapat omslag direkt för Fantomets Krønike finns Morten Myklebust, Terje Aspmo, Dag R. Frognes och Boroslav Pavlovic.

Kuriosa

Den fiktive Fantomenexperten professor Kenneth A. Soames dök första gången upp i en fingerad intervju i Fantomets Krønike nr 1/1989.