Lady Kate Sommerset

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Lady Kate Sommerset är en bifigur i "Fantomen", skapad av David Bishop. Hon förekom första gången i ett äventyr publicerat 2001.

Biografi

Kate Sommerset föddes 1848. Hennes far var präst och han åkte tillsammans med sin familj till Bengali för att missionera 1856, innan skeppet kom fram så blev det emellertid kapat av singhpirater som dödade fadern och tog Kate som slav, trots att den 16:e Fantomen ingrep. Kate tvingades laga mat till piraterna, men vägrade böja sig och bli en av dem.

Efter fyra års fångenskap blev hon befriad av Fantomen som hade letat efter henne, hon hade dock svårt att anpassa sig och 16 år gammal rymde hon hemifrån och klädde ut sig till pojke. Hon mönstrade på ett skepp och när det blev kapat så gick hon över till piraterna där hon blev förste styrman. Piratkaptenen Maddox upptäckte en dag att hon var en kvinna, men hade ingenting direkt emot det, de övriga piraterna insåg det därefter ganska snart men några krossade näsor höll dem borta. När Kate var 18 år så dödades Maddox när singhpiraterna lurat dem i ett bakhåll, Fantomen dök upp och fick vara med om att Kate dödade Scimitar, mannen som hållit henne fången i fyra år, på grund av tacksamhet mot Fantomen så lät Kate honom komma undan.

Några år senare, 1969, så mötte Kate Fantomen igen, men den här gången den 17-årige 17:e Fantomen som precis blivit Fantomen, på grund av en tvist med sin förstestyrman Janus så kom mötet att sluta med att hon och Fantomen hamnade på en liten flotte där Kate förförde den oerfarne 17:e Fantomen så att hon blev med barn. Kate överlämnades till myndigheterna och dömdes till döden, men verkställningen uppsköts då det visade sig att hon var gravid. Genom några kvinnor som hon upptagit i sin besättning så lyckades hon fly. Hon mötte Fantomen igen för att duellera, men blev avbruten av att singhpiraterna anföll. Då hon dödade sin fiende, som tidigare varit hennes förste styrman och nu gått över till singhpiraterna, så vägrade Fantomen att gifta sig med henne, ovetandes om hennes graviditet. Efter detta så bestämde hon sig för att överge sjöröveriet, efter hennes son Christophers födelse så lät hon skeppet Crimson Corsair segla till Västindien där hon kom att syssla med fredlig handel.

När hennes son fyllde 9 år så fick hon reda på att hon var arvtagare till en förmögenhet och titeln Lady Sommerset (hennes mor och båda bröder var döda), hon gjorde inget anspråk på arvet för egen del, men tvingade sin son att resa till England för att kunna ta emot det. När amnesti utfärdades flera år senare så återvände hon till Bengali och lyckades ta sig igenom en blockad av singhskepp där hon tyckte sig känna igen ett ansikte. I Morristown så blev hon av med skeppet Crimson Corsair, då det var stöldgods. Hon nåddes då av nyheten att hennes son rymt från England och insåg att det var han som var piraten som hon tyckt sig känna igen. Hon lyckades ta sig till Dödskallegrottan och hämta Fantomens hjälp samt även erhålla sin forna besättnings bistånd som även återtog Crimson Corsair illegalt. Resultatet blev ett sjöslag där Crimson Corsair sänktes och besättningen tillfångatogs, Fantomen dödades men även att Christopher ångrade sin piratbana, Kate och Christopher tog med sig Fantomens kropp till Dödskallegrottan där Fantomens son Kit fick det något chockartade beskedet att hans far var död och att han hade en bror. Kate kom sedan att bistå den 18:e Fantomen tillsammans med sin son i att befria Crimson Corsairs besättning och förstöra ett krigsskepp i järn sim singhpiraterna byggde på en avlägsen klosterö. Christopher torterades och blev lam i benen, men kom sedan att åter kunna gå efter en behandling i London. Kate själv fick ett fult ärr som gick över höger öga, hon kom att vårdas av nunnorna somm fanns i klostret på ön och bestämde sig för att uppgå i dem för att kunna sona alla brott hon begått samt gömma sig undan singhpiraterna.

Flera år senare så kom hon att bli abbedissa och tvingades till att samarbeta med singhpiraterna med vrakplundring genom falska fyrar. Fantomen dök upp och gjorde slut på alltihop.