Llongo

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Llongo är den näst största stammen i det afrikanska landet Bengali i serien "Fantomen". Den nuvarande hövdingen heter Llionto. Bengalis forne president, Lamanda Luaga, är från Llongo och en brorson till Llionto. En annan känd llongopojke är Tom-Tom, Rex lekkamrat. Llongo är kända för att de alltid har tur. Llongostammen sägs ha grundats av en av drottningen av Sabas två söner med kung Salomo (den andre sonen grundade Wambesi).

Känd historia

Runt 1604 kidnappades llongoprinsessan Ooglaya av Wambesi för att ingå i deras offer till guden Moogoo.

1607 var Llononga hövding över stammen. Den mäktige medicinmannen M'wanu krävde att få hans dotter Lliora som brud, men hövdingasonen Llomoto svor då en ed att han skulle döda M'wanu. Tillsammans med Llomoto kunde den 3:e Fantomen slutligen fånga M'wanu.

Omkring 1664 krigade Llongo långt inne i Nyahpura, kejsar Joonkars kejsardöme, men upphörde när Fantomen upplyste dem om att kejsar Joonkar förberedde sig för att krossa dem med sin armé.

Precis i början på 1700-talet (troligen omkring 1707 eftersom en pojke som måste vara nedan nämnda Sula förekommer) så blev en grupp llongomän bortförda av slavjägare, bland dem en prins som hette Ianga-Taa. Fantomen försökte befria slavarna, men på vägen hem så spolades nästan Ianga-Taa över bord. Fantomen fick tag i honom i sista stund men orkade inte dra dem båda tillbaka över relingen på grund av sjukdom, och Ianga-Taa lyckades slutligen tvinga Fantomen att släppa taget och försvann i havet. Ianga-Taa blev senare en legend.

1717 var den gamle Mandanga hövding, och vid den tiden låg Llongos huvudby i närheten av ön Keela-Wee. Slavjägare dök då upp och lyckades röva bort en grupp i vilken Sula, Mandangas tilltänkte efterträdare, fanns. Den 9:e Fantomen reste till Jamaica och befriade dem på fjärde dagen efter ankomsten.

I mitten av 1800-talet råkade amerikanen Morgan döda den berusade llongoprinsen Llono när han köpte boskap av Wambesis kung Wambo. Fantomen blev då tvungen att resa efter honom till Texas och hämta honom tillbaka för en rättegång där Morgan frikändes (senare lyckades Fantomen gifta sig med Morgans dotter, Annie). I en hydda i Llongobyn finns det en hemlig golvlucka och nere finns det Llongos skatter som guldstatyer av djur och bägare och masker och sköldar. Det finns även en guldkrona, Llongo beskyddar sina skatter så ingen skall stjäla dem.

I början av 1990-talet hade Llongobyn en hövding vars namn okänt.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!