Knut Westad

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Fantomen, Miss Tagama, Rex och Tomtom ur "Svarthandske" av Knut Westad efter manus av Michael Tierres från Fantomen nr 4/1985. © KFS

Knut Westad, norsk serieskapare (16 juli 1955-29 mars 2017). Inledde sin bana som omslagsillustratör till serietidningarna Lynvingen (Läderlappen), Buster och Fantomet innan han av självaste Lee Falk rekommenderades att söka sig till den skandinaviska licensproduktionen av "Fantomen". 1978–86 tecknade han en rad omslag och ett tiotal äventyr med Fantomen för den svenska Fantomentidningen. Han fortsatte även att producera omslag till den norska Fantomet-tidningen under slutet av 1980-talet.

På 1980-talet tecknade han även omslag och serier med "Rosa Pantern".

Därefter gjorde han några skräckserier i albumserien Rødt, hvitt og rått och även thrillerserien "Tåkehauk" 1989 för norska miljötidskriften Bellona Magasin. För Bellona Magasin levererade Westad tillsammans med Terje Emberland dessutom Fantomenäventyret "Dødelig last" som var helt och hållet målat. Detta äventyr är det enda Team Fantomen-äventyret som hittills aldrig publicerats i Sverige.

1996 utkom "Helt på jordet", Westads seriebiografi över den kände norske väckelsepredikanten Hans Nielsen Hauge. 1998 och 2001 utgav han "Tigalo" i två delar, en historia om jakten på ett massförstörelsevapen i Asien 1948.

2007 blev Westad ny tecknare på den norska science fiction-serien "Ingeniør Knut Berg på eventyr".

2011 publicerades ett nytt Fantomenäventyr av Westad, på uppdrag av den norske miljöministern Erik Solheim. Äventyret publicerades som en del av en rapport skriven av Solheim.

På grund av sjukdom som drabbade rörligheten i höger hand, lärde sig Westad mot slutet att teckna med vänster hand.