Sala

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Sala är en seriefigur i serien "Fantomen". Hon dök upp redan i det allra första Fantomenäventyret ("Singhpiraterna") av Lee Falk och Ray Moore. Hon återkom i ett fåtal senare äventyr som ledare för Luftpiraterna, men visade sig innerst inne ha ett gott hjärta och försökte bättra sig.

2005 dök Salas dotter Sara upp i ett Fantomenäventyr producerat av amerikanska Moonstone Books. Även Sala gjorde här ett cameoframträdande.

I andra medier

I filmen från 1996 spelades Sala av Catherine Zeta-Jones.

Kuriosa

I Norge bär Diana Palmer namnet Sala, och Sala har i sin tur kallats Diana och Saka. Detta som en följd av den tyska ockupationen under andra världskriget. En amerikansk flickvän skulle vara alltför smårsmält för censorerna som granskade dagstidningarna, och därför lät man Diana byta identitet med piratkvinnan Sala som förekommit tidigare i serien. Detta ställde till med lite förvirring när filmen från 1996 kom till Norge, eftersom både Diana och Sala förekommer i denna.

Andra uppgifter (i den svenska Fantomentidningen) gör gällande att det var en norsk översättare som blandade ihop Diana och Sala på grund av deras likhet med varandra.