Lamanda Luaga

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
En ung dr Luaga innan han blev politiker, av Sy Barry ur "Krig i Djungeln" (Fantomen nr 2/1965 och Fantomen – Den vandrande vålnaden nr 5/1996) © KFS

Dr Lamanda Luaga, i serien "Fantomen" den förste presidenten i den afrikanska republiken Bengali. Han fick som nyutnämnd president ett inbördeskrig på halsen då General Bababu gjorde uppror för att komma över makten. Med Fantomens hjälp löste sig dock, även om Bababu sedan dess konstant har gjort nya försök att ta makten och få hämnd. På 1990-talet så dök dock den onde Kigali Lubanga upp och lyckades bli president genom en synnerligen smutsig kampanj där han lyckades sätta dit Luaga för valfusk, och skapa intryck av att Luaga beordrat ett mord på Lubanga. Luaga lyckades komma igen som president efter att Lubanga "dött". När Lubanga återuppstod placerade Luaga honom i ett specialfängelse, utan att döma honom för någonting då inga ordentliga bevis fanns för det som Lubanga gjort. När Lubanga sedan rymde så kom detta sedan fram och Luaga avgick. Även om Lubanga försökte ta över landet i en kupp mycket kort därefter så återkom inte Luaga till presidentämbetet.

Luaga är en personlig vän med sitt grannland Farilanas president, Goranda.

För övrigt har han en son som heter Lon och har relativt nyligen (1995) gift sig med Rex' och Tom-Toms forna lärarinna Taru Tagama. I äventyret "Arktis hemlighet" medverkar också en brorson till Lamanda som heter Cy Tombago.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!