Donne Avenell

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Donne Avenell
Född:∗ 1925
Död:† 1997 (72 år)
Pseudonym(er):Alec Ashton, Charles King

Land:Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Storbritannien
Språk:Mini storbritannien.gif Engelska

Grupp(er):Team Fantomen
Serier i urval
"Fantomen"
"Helgonet"
"Axa"
"Django & Angel"

Donne Avenell (1925–1997), brittisk serieskapare. Satsade tidigt på en karriär som författare och jobbade som redaktör på Amalgamated Press (senare IPC) samtidigt som han skrev radiopjäser och romaner. För att det inte skulle verka så misstänkt att en person var så pass produktiv använde han sig av flera pseudonymer, bl.a. Alec Ashton och Charles King.

På 1950-talet började han även skriva serier, bl.a. för IPC:s War Picture Library och dagspresserien "Tiffany Jones".

Det var under tiden på IPC som han kom i kontakt med Norman Worker, som förmedlade kontakten med Semic Press. Där började han skriva manus åt "Buffalo Bill" och "Helgonet". Avenell blev med tiden "Helgonets" huvudförfattare fram till dess att den svenska tidningen lades ner 1985. Han skrev även två Helgonet-romaner tillsammans med Graham Weaver.

I mitten av 1970-talet skrev Avenell och Worker serien Powerman för den nigerianska seriemarknaden.

1978 började Avenell skriva "Fantomen" för den svenska tidningen och kom att bli en av de mest populära författarna. Hans äventyr "Sagan om Devil" brukar omnämnas som ett av de bästa Fantomenäventyren någonsin. Det har vunnit den årliga omröstningen "Bästa Äventyr" varje år det har publicerats (1979, 1986, 1991, 1999 och 2021). Fyra andra av hans äventyr har vunnit samma omröstning.

Samma år som han började skriva "Fantomen" inledde Avenell även ett samarbete med den spanske tecknaren Enrique Badia Romero. Tillsammans producerade de serien "Axa" för den brittiska tabloidtidningen The Sun 1978–1986.

Från slutet av 1970-talet till 1984 skrev Avenell serien "Tumac". Avenells version var mer äventyrsorienterad och innehöll färre politiska ställningstaganden än den ursprungliga versionen skriven av Mats Larsson. Detta var dock ett direkt önskemål från redaktionen, då man ansåg att seriens popularitet blev lidande på grund av dess politiska innehåll.

1981 skrev han serien "Eartha" som tecknades av John M. Burns för News of the World.

I mitten av 1980-talet skapade Avenell serien "Django & Angel" för den svenska tidningen Agent X9. Den producerades en bit in på 1990-talet och gick även på export till USA.

Avenell var också en produktiv författare av Disneyserier och skrev över 200 avsnitt 1980–1994.

Efter att under lång tid haft hjärtproblem avled Avenell 1997. Han var aktiv som författare till "Fantomen" in i det sista.

Mer om Donne Avenell

Externa länkar