Lista över föremål i Fantomens stora skattkammare

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Stora skattkammaren i Dödskallegrottan är ett museum med mängder av sällsynta eller helt unika föremål, här följer en lista på dessa:

Caesars lagerkrans

Den blivande 1:e Fantomen och hans far kom över den när de vid ett tillfälle var i Rom.

Excalibur

Den 2:e Fantomen var med om ett drömlikt äventyr samtidigt som Spaniens "Den oövervinnliga armadan" krossades av engelsmännen. Han blev given Excalibur, kung Arthurs svärd, i slutändan.

Alexander den stores diamantbägare

Fantomen och Sultan Al'Lina med Alexander den stores Diamantbägare, ur "Diamantbägaren" av Sy Barry efter manus av Lee Falk från Fantomen Krönika nr 2/1994. © KFS/Bulls/Egmont

Den 3:e Fantomen fick den i bröllopspresent när han gifte sig med prinsessan Pura av hennes egentligen uttänkte gemål. Den tycks även ha varit i Kejsar Joonkars ägo, den 6:e Fantomens vän.

Porträtt av en ung 7:e Fantomen i pierrotdräkt och en engelsk dam vid namn Rose

Den blivande 7:e Fantomen blev under sommaren 1681 förälskad i den engelske ambassadörens dotter Rose i Nederländerna. Rose lät beställa en tavla av mäster Hedrijk van Bols, men när det endast krävdes en sittning till innan tavlan var färdig så kom bandarhövdingen Zuran med ett meddelande att den 6:e Fantomen inte längre kunde verka som Fantomen varvid Chris omedelbart for hem och kom till hans sista stund. En tid senare så kom en konstintresserad singhpirat in i mäster Hendrijk van Bols ateljé och fick se tavlan varvid han omedelbart kände igen Singhpiraternas ärkefiende och lyckades pumpa ambassadören och hans dotter på all den information som den blivande 7:e Fantomen hade avslöjat. Med hjälp av informationen kunde Singhpiraternas ledare, Abakir Singh, organisera ett regelrätt angrepp på De Djupa Skogarna där Fantomen tillsammans med bandarerna stoppade dem. På grund av dessa händelser så blev den 7:e Fantomen tvungen att ta hand om tavlan, antingen genom att förstöra den eller genom att föra den till Dödskallegrottan för att försvinna ur världens blickar, det senare alternativet valdes.

Riddar Rolands horn

Det var den 9:e Fantomen som förde detta horn till Dödskallegrottan. Riddar Roland var en av paladinerna och utgjorde eftertrupp när hans farbror Kejsar Karl den store retrierade från araberna. Då de föll i ett bakhåll så vägrade han länge att blåsa i hornet och kalla på kejsaren eftersom han inte vill äventyra hans liv. Slutligen så blåste han i hornet tills det brast. Araberna tog hand om hornet och reparerade det. Det gömdes i Alhambra och när den 9:e Fantomen kom dit tillsammans med en ättling till Alhambras forna ägare för att bekämpa ett piratband så fick han det.

Guldblomma

Inkom till grottan i april 1735 av en Fantom som nyss försökt vinna en ung kvinnas hjärta, förmodligen den 10:e Fantomen även om vissa andra indicier pekar på att han blev Fantomen först senare det året. Blomman är ca 25 cm i diameter och helt i guld.

Hjalten från Stonehill

Den 12:e Fantomen fick Hjalten när han räddade byn Stonehill från dess förbannelse. En hemsk best hade spridit skräck i byn i 800 år. Byns spådom löd: En man som bär dödskallens tecken och har levt många liv ska en gång dräpa demonen och befria oss från vårt väktarkall. Fantomen var alltså den som befriade byn.

Ett lätt böjt rör av silver

Den 12:e Fantomen hemförde detta rör som har använts av en dödsdömd stråtrövare till att överleva galgen med; röret höll luftvägarna öppna under hängningen.

Durandal

Den 13:e Fantomen fick ta hand om Durandal, riddar Rolands svärd, efter det att den tilltänkte mottagaren visat sig ovärdig.

Ormen som bet Kleopatra

Den 13:e Fantomen kom över den i Egypten när han tvingats med i Napoleons fälttåg dit.

Uppstoppad panda

Pandan skänktes (i levande skick) till den 14:e Fantomen eller den blivande 15:e Fantomen, av kejsaren av Kina.

En fartygsmodell av Eastern Dawn

Den 16:e Fantomen fick modellen efter att han hindrat den riktiga Eastern Dawn att bli sänkt och därmed avslöjade den som en tänkt "Flytande likkista", en typ av försäkringsbedrägeri. Den 16:e Fantomen fick även med sig Asta Jensen hem som hustru.

Flisa från Noas ark

Den 16:e Fantomen fick den på sitt ansvar efter det att ägaren, den siste Lorden av Brompton, dött. Flisan är i själva verket ena halvan av Noas avbrutna stav som han använde vid upptecknaded av alla djur som fördes ombord på arken. Den vilar i en behållare som tillverkades av Nimrod, Hams sonson, och är därmed nästan lika gammal som flisan.


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!