Kejsar Joonkar

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Kejsar Joonkar av Sy Barry från "Galärslaven" ur Fantomen-krönika nr 2/1995 (10) © KFS

Kejsar Joonkar av Nyahpura är en figur i "Fantomen". Han dök första gången upp 1966 i ett äventyr av Lee Falk och Sy Barry. I den amerikanska versionen av serien har namnets stavning varierat, t.ex. Joonkoor och Joomkar.

Joonkar var en afrikansk kejsare över ett enormt rike i det som nu är Bengali. Han blev vän med den 6:e Fantomen som räddade honom från en tiger. Fantomen tycks till och med ha fått Alexander den stores diamantbägare av Joonkar då han vid flera tillfällen har angetts som ägare till den vid något tillfälle i historien. Den 6:e Fantomen räddade också Joonkars trolovade Sheebah (Saba) från pirater tillsammans med den nybildade Djungelpatrullen. Sorgligt nog så dog Sheebah ett år senare i barnsäng tillsammans med deras son. Joonkar skänkte då Keela-Wee, där han själv hade tillbringat sin bröllopsnatt, till den 6:e Fantomen.

Den 6:e Fantomen kom därefter att rädda Joonkar när han blev shanghajad och tjänade som roddarslav hos en emir. Som tack för alla tjänster så lär Joonkar ha låtit skulpterat Fantomenklippan som ett evigt minne över sin vän den 6:e Fantomen, även om det kan ha varit så att stenhuggarfolket hade gjort grovjobbet cirka 50 år tidigare (eller kanske var dem som Joonkar anlitade).

Joonkar hade en brorson som hette Omar och var god vän med den 7:e Fantomen, denne torde dock ha dött innan 1710 eftersom Joonkar dog utan arvingar.

Kejsar Joonkar dog efter att ha blivit skjuten av en lönnmördare 1710. Efter hans död så utsågs ett råd till att styra Nyahpura, men några år senare så kom en väldig hungersnöd och landet avfolkades.