Dödskallegrottan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Dödskallegrottan av Heiner Bade från "Den gömda dalen" ur Fantomen-krönika nr 6/1997 (22) © KFS
Fantomens krönikerum av Heiner Bade från "Den gömda dalen" ur Fantomen-krönika nr 6/1997 (22) © KFS
Fantomens krypta av Heiner Bade från "Den gömda dalen" ur Fantomen-krönika nr 6/1997 (22) © KFS

Dödskallegrottan (orig. The Skull Cave) är seriehjälten Fantomens huvudsakliga hemvist, och ligger i De Djupa Skogarna i Bengalis djungler.

Dödskallegrottan skapades av Lee Falk och Ray Moore.

För Fantomens övriga bostäder, se Fantomens tillhåll


Historik

Dödskallegrottan har varit Fantomen-ättens hemvist sedan 1536, då den blivande förste Fantomen överlevde ett piratöverfall och spolades i land på Bengalis kust. Han togs om hand av bandarerna som förde honom till en grotta belägen bakom ett vattenfall i De Djupa Skogarna, vars utseende påminde om en dödskalle. Mannen som kom att bli den första Fantomen förstärkte under åren dödskalledragen hos grottan.

I grottan finns bl.a. tronrummet med dödskalletronen, ett krönikerum, ett radiorum, stora skattkammaren som är ett museum med många sällsynta (i vissa fall unika) historiska föremål, lilla skattkammaren som innehåller mängder av guld och andra mer konventionella dyrbarheter, kryptan där tidigare generationer är begravda, samt De försvunnas valv där personer som trotts försvunna har begravts i hemlighet. Gångar i grottans inre leder djupt in och döljer många hemligheter, vilket visat sig i äventyr som "Den gyllene runans gåta", "Tors hammare" och "Ödets spjut:Del 4".

Dödskallegrottan är granne med bandarbyn.

Tronrummet

Här finns Fantomens dödskalletron. Tronrummet ligger precis innanför ingången till Dödskallegrottan.

Krönikerummet

I krönikerummet finns, som namnet antyder, krönikor och dagböcker där fantomerna genom tiderna nedtecknat sina öden och äventyr i inbundna volymer. Fantomen har vid ett flertal tillfällen hittat ledtrådar till nutida fall i sina förfäders krönikor.

Den egentliga grundaren av själva traditionen med att nedteckna sina äventyr och binda in dem i krönikor är den 2:e Fantomen, hans far nedtecknade de flesta äventyren strax före sin död i februari 1566 och det var först efteråt som han sammanstälde faderns äventyr och band ihop dem till krönikor. Sedan dess så har varje Fantom troget nedtecknat sina upplevelser.

Den 21:e Fantomen har fördrivit åtskilliga timmar i krönikerummet med att ha högläsning för anförvanter och vänner som Diana, Kit och Heloise, Rex, Tom-Tom, miss Tagama och Guran. (Den bild som krönikorna förmedlar är endast till för Fantomens inre krets och står i skarp kontrast till de djungellegender som berättas av Gamle Moz.) Fantomen har på senare år gjort försök att digitalisera krönikeberättelserna.

Stora skattkammaren

Se huvudartikel: Lista över föremål i Fantomens stora skattkammare

Här finns ovärdeliga föremål ur historien bevarade, såsom Julius Caesars lagerkrans och Kung Arturs svärd Excalibur.

Lilla skattkammaren

Den lilla skattkammaren innehåller mer konventionella dyrbarheter och skatter med materiellt värde. Rikedomarna innebär att Fantomen är ekonomiskt oberoende och kan använda dem till välgörande ändamål.

Kryptan

Se huvudartikel: Fantomens krypta

I kryptan vilar alla fallna fantomer. Det är den nye Fantomens uppgift att begrava sin far i stenkryptan och hugga in dennes levnadsår. För närvarande vilar 20 fantomer i grottans inre. Det finns dock ett några personer begravda i kryptan som var nära släkt med Fantomen, t.ex. René de Montmorency och dr Julie Colbert.

De försvunnas valv

Flera personer som tros vara spårlöst försvunna, ligger i själva verket begravda här.

Personer begravda i de försvunnas valv

  1. Wolfang Amadeus Mozart (1756–1791)
  2. Mungo Park (1771–1806, död 1811 enligt Fantomen), biolog, vetenskapsman och upptäcksresande (begravd av 14:e Fantomen)
  3. Jean Lafitte (1780?–1826?), pirat, svärfar till Fantomen (begravd av 13:e Fantomen)
  4. Ludvig XVII, arvingen till den franska tronen som påstås ha dött i fängelse