Carpatia

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Carpatia är ett fiktivt land i serien "Fantomen". Det ligger i Europa och är i stort sett det samma som Transsylvanien. Det blev självständigt kring förra sekelskiftet och togs då omedelbart över av en medlem i den kriminella organisationen Vråkarna som mördade den person som utsetts till härskare och döljde sedan ansiktet bakom en mask medan han förtryckte landet. Den 19:e Fantomen befriade landet från terrorn 1908 och fick som tack ruinen efter det nyligen förstörda slottet Vacul.

I modern tid så har den 21:e Fantomen räddat landet från vad som till synes var vampyrer.

Kuriosa

Landet Carpatias tillkomst i serien är en lång och krånglig historia, och ett av de tydligaste exemplen på skillnader mellan den amerikanska dagspressversionen av och den svenska serietidningsversionen:

  • I ett äventyr från 1965 av Lee Falk och Sy Barry berättas om hur den 7:e Fantomen mötte sin blivande fru, den s.k. "Hanta-Häxan". I själva verket är häxan drottning av Hanta, som i modern tid är en ruinstad i Bengalis djungel.
  • I ett Falk & Barry-äventyr från 1973 besöker Fantomen det östeuropeiska landet Koqania som plågas av vad som till synes är vampyrer. I svensk översättning av detta äventyr har landet fått namnet Carpatia, vilket alltså är ett svenskt påhitt.
  • 1974 gav Avon Books i USA ut Fantomen-romanen "The Vampires and the Witch". Till skillnad från de flesta av Avons Fantomen-romaner skrevs denna av Lee Falk själv. Här har berättelsen om Hanta-häxan och vampyrerna i Koqania vävts samman till ett äventyr, som utspelar sig i det europeiska landet Koqania. I svensk översättning ("Häxan" från 1978) kallades landet för Carpatia.
  • 1979 kom ännu ett Falk & Barry-äventyr som berättade historien om hur drottning Heloise och den 7:e Fantomen möttes. Denna gång användes den version som fanns att läsa i ovan nämnda roman, och äventyret utspelade sig alltså i Koqania. Landets exakta placering på världskartan nämndes dock inte. I svensk översättning fick landet den här gången behålla namnet Koqania.

Team Fantomen har sedan dess producerat ett flertal äventyr om både Carpatia och Koqania, vilket innebär att i den svenska versionen är Carpatia ett land i Europa medan Koqania låg i nuvarande Bengali. I den amerikanska versionen finns däremot inget land vid namn Carpatia, och Koqania verkar ha "flyttats" och blivit ett europeiskt land, som dessutom fortfarande är självständigt.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!