Ben Bolt

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Big Ben Bolt)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ben Bolt nr 2/1963 © Formatic Press

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Ben Bolt" (i original "Big Ben Bolt") är en amerikansk serie för dagspress skapad av Elliot Caplin och John Cullen Murphy. Den debuterade som dagsstripp den 20:e februari 1950, och en söndagssida fick premiär 25:e maj 1952.

Ben Bolt gick emot den stereotypa bilden av boxare som korkade muskelberg. Efter att tidigt ha vunnit världsmästartiteln arbetade han periodvis som journalist och brottsbekämpare. Boxningen fanns alltid med som ett tema i serien, men utövades ofta av andra som Ben Bolt mötte på sina äventyr.

1971 började John Cullen Murphy assistera Hal Foster på "Prins Valiant". Därför tog Murphy själv in flera assistenter på "Ben Bolt", bl.a. Al Williamson, John Celardo och Stan Drake.

När Murphy till slut lämnade serien 1977 avlöste Joe Kubert, Gray Morrow och Neal Adams i rask följd varandra på tecknarposten. Trots att ersättarna var synnerligen kompetenta tecknare var serien inte lika populär längre och den lades ner i april 1978.

Serien om Ben Bolt fick ett ovanligt dramatiskt slut. Ben Bolt hade blivit agent för organisationen Interpax som arbetade för fred i världen. För sina insatser belönades Ben med Nobels fredspris, men under prisutdelningen utsattes han för ett attentat och sköts till döds av en lönnmördare. Därmed gick både serien och seriefiguren Ben Bolt ur tiden.

Mini sverige.gif Svensk publicering

I Sverige har serien publicerats i bl.a. Agent X9, Seriemagasinet, Serie-Nytt, Buster, Levande livet, och den egna serietidningen Ben Bolt (i två omgångar).

  • Aftonbladet (26/6 1950–?)
  • Provinstidningen Dalsland (4/11 1957–30/10 1970)
  • Göteborgstidningen

Den svenska serietidningen

Fem nummer av serietidningen Ben Bolt gavs ut av Formatic Press 1963–64.

Ett nytt försök gjordes 1980 då Semics tidning Serie-Nytt bytte namn till Ben Bolt (med tillägget "med Serie-Nytt" på omslaget), bara för att byta tillbaka till Serie-Nytt året efter.