Metamorpho

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Metamorfo)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Metamorpho och Element Girl från omslaget till Metamorpho nr 13 (1967), tecknat av Sal Trapani. © DC Comics.

"Metamorpho the Element Man" (ibland kallad "Metamorfo" på svenska) är en superhjälteserie skapad 1964 av Bob Haney och Ramona Fradon och utgiven av DC Comics. Den udda superhjälten dök först upp i tidningen The Brave and the Bold nr 57.

Handling

Metamorpho heter egentligen Rex Mason, en äventyrlig arkeolog som arbetar för den skrupellöse magnaten Simon Stagg, far till Rex' fästmö Sapphire. Under en arbetsresa i Egypten blir Rex instängd i en pyramid och utsätts för strålning från en uråldrig meteor. Han förvandlas därav till en metamorf, en inte alltför bildskön varelse som kan ändra form och förvandla sig till vilket grundämne som helst (så länge som det är en naturlig del av den mänskliga organismen).

Väl hemkommen till Staterna börjar Rex än en gång arbeta för Simon Stagg i hopp om att denne ska hitta ett botemedel till hans udda tillstånd. Simon å sin sida ser Metamorpho som en tillgång och skjuter effektivt upp jakten på botemedel genom att skicka elementmannen på allehanda jobbuppdrag där hans fantastiska krafter kommer till användning. Under sin udda superhjältekarriär möter Metamorpho ett antal lika udda skurkar, såsom Doc Dread, Stingaree, Franz Zorb, The Thunderer och den kriminella organisationen CYCLOPS. Han träffar även på två andra metamorfer, den kvinnliga Element Girl och den uråldriga egyptiern Algon.

Metamorpho har inte haft en egen serie på länge, men som figur lever han fortfarande i högsta välmåga i andra DC-tidningar. Han har varit död (eller skendöd) minst två gånger, och irrat runt med minnesförlust. Han fick en son vid namn Joey tillsammans med Sapphire, vilken till en början hade ett utseende och krafter liknande hans egna, men som till slut botades. Metamorpho har även fått en "tvillingbror" vid namn Shift som föddes då han "knoppade av sig" från Metamorphos kropp och fick ett eget medvetande.

Utgivning

Mini usa.gif USA

Efter två egna nummer av tidningen The Brave and the Bold fick Metamorpho sin egen serietidning 1965. Den publicerades i sjutton nummer innan den lades ner 1968. 1975 fick figuren en ny chans i "försökstidningen" First Issue Special nr 3, vilken dock inte gav upphov till någon ny tidning.

1993 gav DC ut en fyranummers miniserie om Metamorpho, skriven av Mark Waid och tecknad av Graham Nolan.

Mini sverige.gif Sverige

I Sverige har "Metamorpho" publicerats i tidningen Jupiterserien (med den mer synliga undertiteln "Metamorfo – grundämnenas herre") 1968–69. Han har även gästspelat i tidningar som Gigant, Stålmannen och JLA.

Medverkan i andra serier

Även om serietidningen Metamorpho inte blev någon stor hit, så blev han populär i andra sammanhang. Redan 1966 gästspelade figuren i tidningen Justice League of America och tackade där nej till medlemskap i hjältegruppen med samma namn (han fick dock reservmedlemskap). Därefter följde ett antal team-ups med hjältar som Batman och Superman.

På 1980- och 90-talen blev Metamorpho mer öppen för teamwork och gick med i hjältegruppen Outsiders. När den gruppen upplöstes gick han med i Justice League Europe och slutligen Justice League America, som han en gång tackat nej till. I början av 2000-talet gjorde han även en kort sejour med gruppen Doom Patrol.

Idag figurerar Metamorpho i "Outsiders" igen, något som även hans "klon" Shift har gjort.

Externa länkar