The Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Scandinavian Chapter)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

En svensk/skandinavisk underavdelning till Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club.

En klubb för vuxna Fantomenfantaster med syfte att hålla minnet av Lee Falk och hans skapelse vid liv, samt att under gemytliga former träffas och diskutera allt som har med "Fantomen" att göra.

Den australiska moderföreningen grundades 1999 efter Lee Falks död. Några av denna förenings svenska medlemmar beslutade sig för att undersöka möjligheten att starta en underavdelning, vilket skedde år 2000. Klubbens grundare var Brian Jensen, Torbjörn Onegård och Jan-Ola Sjöberg.

Klubben har sedan dess vuxit till att omfatta ett 80-tal medlemmar från Sverige, Norge, Finland och Danmark, samt ett tiotal hedersmedlemmar med Fantomenanknytning. Klubben anordnar 3 till 5 träffar per år. Träfar har bland annat anordnats på Fantomenland i Eskilstuna, Bokmässan i Göteborg, Fantomenredaktionen i Stockholm, serietidningstryckeriet Alprint i Finland, den norska Fantometredaktionen i Oslo, Seriegalleriet och Reprostugan.

Vanligtvis inbjuds hedersmedlemmar och gästföreläsare till träffarna. Några sådana som medverkat är Hans Lindahl, Claes Reimerthi, Lennart Moberg, Janne Lundström, Magnus Knutsson, Sy Barry, George Olesen, Ulf Granberg, Mats Jönsson, Rolf Janson och Knut Westad. Till de flesta träffarna tillverkas också en "goodiebag" för de närvarande med diverse godsaker för Fantomensamlare i form av signerat eller på annat vis ovanligt material.

Klubben organiserar också samköp av nyproducerat material som annars kan vara svårtillgängligt eller dyrt, exempelvis Fantomentidningar från andra länder.

Mellan träffarna håller medlemmarna kontakten och fortsätter diskussionerna på klubbens mailinglista.

Sedan oktober 2007 driver klubben PhantomWiki, en wiki om serien "Fantomen". Länk: PhantomWiki

Sedan år 2010 har klubben gett ut eget material i form av böckerna "Fantomen – från lila vålnad till blågul hjälte", "Lee Falk – Berättaren" och kalendrar för år 2013 och framåt.

Externa länkar