Skillnad mellan versioner av "Bengali"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(→‎Lagstiftning: Dessa uppgifter förekommer i Falkäventyr som nyligen publicerats i tidningen.)
m (→‎Massmedia: Något osäker på om N:et skall betyda National)
Rad 32: Rad 32:
Bengali har tidningar som ''Bengali Times'', ''Bengali Bugle'', ''Bengali Mail'', ''Morristown Journal'', ''Moribar Herald'' och ''Sanloi Courier''.
Bengali har tidningar som ''Bengali Times'', ''Bengali Bugle'', ''Bengali Mail'', ''Morristown Journal'', ''Moribar Herald'' och ''Sanloi Courier''.


TV-stationer i Bengali är bl.a. BINB (Bengali Independent National Broadcasting).


{{fantomen}}
{{fantomen}}

Versionen från 12 december 2007 kl. 16.21

Bengali är Fantomens hemland och placeras oftast på Afrikas östkust, men innehåller tydliga asiatiska influenser (tigrar, maharadjor, asiatiska pirater med mera). Här finns miljöer som De Djupa Skogarna med Dödskallegrottan. Seriens skapare Lee Falk berättade i intervjuer att han helst såg Bengali som en ö någonstans mellan Afrika och Asien.

Detaljer om landet har vidareutvecklats i äventyr av både Falk och Team Fantomen.

Bengali/Bangalla

Landet bytte på engelska namn till Bangalla i början av 1970-talet, troligen för att namnet inte skulle förväxlas med Bengalen (det tidigare namnet på Bangladesh). Landets huvudstad bytte samtidigt namn från Morristown till Mawitaan. I den svenska Fantomen-tidningen har man dock valt att behålla de ursprungliga namnen, men de nya namnen syns i de svenska dagstidningar som publicerar serien.

Historia

Huvudstaden kallades Moribar på den förste Fantomens tid och bytte sedan till Morristown någon gång efter 1831, när landet var en brittisk koloni. Runt 1826 lade den brittiske guvernören sir Cedric Pagett landet under den brittiska kronan, vilket kanske borde tolkas som Bengali i dess nuvarande usträckning eftersom det fanns en guvernör Percy i Morristown (eller kanske Moribar) redan på 1780-talet ("Den gyllene runans gåta: Mysteriet Cagliostro"). Landet blev en koloni någon gång efter att Nyahpura föll sönder i samband med kejsar Joonkars död 1710. Landet styrdes sedan av en brittisk guvernör fram till självständigheten någon gång under 1900-talet.

Den demokratiska republiken Bengali bildades på fredlig väg, men strax efter det första presidentvalet utbröt ett inbördeskrig. Den demokratiskt valde presidenten Lamanda Luaga störtades av general Bababu som hade kontroll över militären, men hans kupp stoppades av Fantomen. Sedan dess har president Luaga varit utsatt för ett flertal kuppförsök samt förlorat makten i val mot Kigali Lubanga, men han har ofta kunnat förlita sig på hjälp från sin nära vän Fantomen. För närvarande har Luaga avgått och vicepresident Morombe har mördats, dessutom så har ledaren för Singhpiraterna, Sandal Singh, ställt upp som presidentkandidat.

Lagstiftning

Bengali har "den hårda" linjen i fråga om knark och har infört dödsstraff på både införande och ägande av knark.

Hängning är en rapporterad avrättningsmetod vilket, såsom tidigare brittisk koloni, inte är så svårförståeligt.

Presidenten har en oerhörd personlig makt, med ämbetet följer att han blir överbefälhavare. Presidenten kan dessutom tillfälligt upphäva lagen, åtminstone i vissa fall. President Luaga upphävde till exempel reglerna som förbjöd folk att slå eller misshandla presidenten för att kunna få en rättvis boxningsmatch med en korrupt tjänsteman.

Geografi

Övriga stora städer i Bengali utöver huvudstaden Morristown är Bengalitown, Sanloi och Spyglass, i norr finns den gamla slavstaden Mucar. Dessa ligger vid kusten, och inlandet befolkas främst av stammar i mer eller mindre stora byar. De största och mest kända stammarna är Wambesi, Llongo, Mori och Bandarerna.

Landet genomflyts av bl.a. Wambafloden och Bengalifloden. Det har sjöarna Llongosjön och Tigersjön.

Utnför kusten finns Skelettöarna, Timpennis ö, Albatrossens torn och tidigare även Hundön, numera Hundrevet.

Bengali gränsar till länderna Farilana (även känt som Ivory-Lana) och Rhodia, samt ett flertal mer eller mindre självständiga bergsfurstendömen, belägna i Dimmiga bergen. Mest känt av dessa är Baronkhan där Fantomens adoptivson Rex är furste.

Massmedia

Bengali har tidningar som Bengali Times, Bengali Bugle, Bengali Mail, Morristown Journal, Moribar Herald och Sanloi Courier.

TV-stationer i Bengali är bl.a. BINB (Bengali Independent National Broadcasting).