Djungelpatrullen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rödskägg, piraten och Djungelpatrullens första chef. av Sy Barry från "Legenden om Djungelpatrullen". © KFS
Överste Markham (Djungelpatrullens chef c:a 1924–1940) tecknad av Felmang och Benny ur "Triaderna Del 1:Dödlig last". © KFS
För serieklubben, se Djungelpatrullen (serieklubb)

Djungelpatrullen är en paramilitär styrka som patrullerar djungelområdena i landet Bengali och några andra stater som Sotuland i serien "Fantomen". Patrullens överbefälhavare är Fantomen själv, men överbefälhavarens identitet är okänd för patrullmännen och officerarna.

Patrullen grundades 1664 av den 6:e Fantomen efter att han besegrat piraten Rödskägg och hans mannar i strid. Piraterna blev till sin förvåning utsedda till lagens upprätthållare av sin nye ledare. Under denna tid var Fantomen i högsta grad känd som patrullens ledare. Detta ändrades dock 1831, när Singhpiraterna lyckades infiltrera patrullen. Den korrupte bergsfursten Chandra Sykharn nådde posten som överste i patrullen, under en tid då den 14:e Fantomen var i Europa. Vid hemkomsten blev den 14:e Fantomen mördad av Sykharn. När den 15:e Fantomen axlade sin faders mantel omorganiserade han patrullen så överbefälhavarens identitet skulle skyddas. Alla gamla arkiv rensades bort och i dagens patrull är det ingen som ens vet riktigt hur patrullen grundades. Kommunikationen mellan överbefälhavaren och patrullen sker via radio eller genom meddelanden som lämnas i ett kassaskåp i ett låst rum i patrullens kontor. En hemlig tunnel leder till kassaskåpet vilket möjliggör den mystiska leveransen av meddelanden. Den nuvarande Fantomen, den 21:e, har vid ett fåtal speciella tillfällen personligen tagit befäl över patrullen - dock ej i Fantomendräkt utan i patrulluniform.

Under överbefälhavarens frånvaro är överste Worubu ställföreträdare. Hans företrädare på posten var överste Weeks. Fantomen meddelar sig till patrullen via överste Worubu genom ett låst kassaskåp med en lucka i botten, under luckan finns en underjordisk tunnel som tidigare utmynnade i en förgiftad brunn. Han kan också meddela sig per radio på det så kallade x-bandet eller så ringer han på vanlig telefon, oftast hem till Worubu och väcker honom (klassiskt). "Brevfalkar" har också används. Överste Worubu har mött Djungelpatrullens okände överbefälhavare några gånger, en av gångerna var när Worubu blev oskyldigt anklagad till att ha tagit droger.

Flera utomstående har gjort försök att ta kontroll över den autonoma militärstyrkan, bl.a. den tidigare presidenten Kigali Lubanga.

Patrullens motto är den latinska frasen för "Vi står emot ondskan". I serien har detta skrivits både som Stamus Contra Malo och Stamus Contra Malum, av vilka det senare är grammatiskt korrekt latin medan det förra är det som numera används.

Kända patrullchefer

Namn Tjänstgöringsperiod Kommentar
Rödskägg 1664–?
Black Carver Överste 1717 Före detta piratkapten
Kapten Boismann Ledare för patrullen 1771
Ben Oakes Överste någon gång ca 1787–1811 Blev patrullman tidigast 1787
Quartermain Överste 1811
Lord Cardingham ?–1831
Chandra Sykharn 1831 Den falske översten
Douglas Wild 1831–? Var pensionerad 1851
Balfour ca 1902–? 10 år som överste 1912
Markham 1920-talet och 1930-talet
Smythe
William Weeks
Jonathan Worubu ?–pågående

Djungelpatrullen på andra språk

  • Mini danmark.gif Danska: Jungle-patruljen
  • Mini finland.gif Finska: Viidakkopartio