Skillnad mellan versioner av "Wonder Woman"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 48: Rad 48:
*[[Silver Swan]], vacker kvinna med superskrik
*[[Silver Swan]], vacker kvinna med superskrik
*[[Herakles (DC)|Hercules/Herakles]], grekisk halvgud som har ett horn i sidan till amazonerna
*[[Herakles (DC)|Hercules/Herakles]], grekisk halvgud som har ett horn i sidan till amazonerna
*[[Angle Man], superskurk med ett märkligt vinkelvapen


==[[Bild:Mini_sverige.gif]] Svensk publicering==
==[[Bild:Mini_sverige.gif]] Svensk publicering==

Versionen från 20 oktober 2009 kl. 00.13

Wonder Woman från omslaget till Wonder Woman nr 150, tecknat av Adam Hughes. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Amasonkrigaren Wonder Woman skapades av William Moulton Marston och hans fru Elizabeth Holloway Marston. Första framträdandet skedde i All Star Comics nr 8 (december 1941) från DC Comics. Wonder Woman betraktas allmänt som den mest populära kvinnliga superhjälten. Hon är en av grundarna till superhjältegruppen Justice League of America. Hennes civila identitet (vid de få tillfällen hon använt en) är Diana Prince.

I Sverige har hon vanligtvis publicerats under namnet Mirakelkvinnan.


Handling

På den gömda Paradisön (även känd som Themiscyra) lever antikens legendariska krigarkvinnor, amazonerna. Deras drottning Hippolyta längtar så efter ett barn att hon skulpterar ett barn av lera som sedan de grekiska gudinnorna skänker liv och extraordinära förmågor. Barnet får namnet Diana (det romerska namnet på jaktgudinnan Artemis) och växer upp till den främsta av amazonkrigare. I vuxen ålder följer hon hon med den kranschlandade amerikanske flygaren Steve Trevor till "patriarkatets värld" som en fredsambassadör. Diana är dock inte främmande inför att använda sina förmågor för att skapa fred på handgripliga sätt. Under namnet Wonder Woman blir hon en superhjälte och en medlem i superhjältetemet Justice League of America.

Figurgalleri

Vänner

Fiender

Mini sverige.gif Svensk publicering

Soloäventyr med "Wonder Woman" har publicerats i svenska serietidningen Gigant under 1970- och 80-talen, då under titeln "Mirakelkvinnan". (Vid något tillfälle också under namnet "Mirakelflickan", vilket torde vara ett misstag då Mirakelflickan är det namn som främst använts på Wonder Womans skyddsling Donna Troy i Sverige.) Gigant nr 6/1982 var ett specialnummer tillägnat enbart Mirakelkvinnan.

Wonder Woman har även dykt upp i andra serier publicerade i Sverige. Hon var en fast figur i serien "Lagens Väktare" som publicerades i tidningarna Stålmannen och Gigant under 1960-, 70- och 80-talen. 2001 gjorde serien en kortvarig svensk comeback under originaltiteln "Justice League of America" i den svenska tidningen med samma namn. Här behöll även Wonder Woman sitt originalnamn.

Wonder Woman/Mirakelkvinnan har dessutom gästspelat i serier som "Stålmannen" och "Tonårsgänget", publicerade på svenska i tidningarna Stålmannen, Gigant, Supermagasinet och Serietidningen (II) på 1970- och 80-talen. I "Stålmannens julalbum" 1987 mötte hon inte enbart Stålmannen, utan även Marvels figurer Spindelmannen, Hulk och Doktor Doom.

I vissa avsnitt av den animerade tv-serien "Super Friends" som sänts på svenska har hon (felaktigt) kallats för Superkvinnan. I den svenska översättningen av den animerade tv-serien "Justice League" behöll hon originalnamnet Wonder Woman.

Wonder Woman i andra medier

1967 gjorde personerna bakom den populära TV-serien "Batman" en fyra minuters kortfilm betitlad "Wonder Woman: Who's Afraid of Diana Prince?", i hopp om att den skulle kunna övertyga TV-bolagen om att satsa på figuren som sitcom. Det gjorde de inte. Wonder Woman spelades av Ellie Wood Walker.

1974 gjordes ett pilotavsnitt för TV med Cathy Lee Crosby ("Murphy Brown") i huvudrollen. Utstyrseln och storyn följde i spåren av seriens utveckling med en Diana i närmast civila kläder.

1976–79 spelade Lynda Carter huvudrollen i TV-serien "Wonder Woman".

2009 kom en tecknad långfilm direkt på köpfilm. Wonder Woman har utöver detta förekommit i tecknad form i bland annat den animerade TV-serien "Justice League".

Hyllningar och parodier

Artiklar i Bild & Bubbla

  • Horst Schröder: Kvinnokämpe i 40 år (B&B 2/1981)
  • David Haglund: Men in tights – hur skildras homosexualitet i superhjältegenren? (B&B 1/2003)

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!