Skillnad mellan versioner av "Fantomen (serietidning)"
Daha6439 (diskussion | bidrag) m (→Se även) |
Daha6439 (diskussion | bidrag) (länkar in omslags- och äventyrsomröstningen igen) |
||
Rad 112: | Rad 112: | ||
*"[[Xenozoicum]]" av [[Mark Schulz]]/[[Steve Stiles]] | *"[[Xenozoicum]]" av [[Mark Schulz]]/[[Steve Stiles]] | ||
*"[[Ödeshandsken]]" av diverse | *"[[Ödeshandsken]]" av diverse | ||
==Omröstningar om bästa äventyr och omslag== | |||
[[Bästa Fantomenomslag]] och [[Bästa Fantomenäventyr]] är en årligen återkommande omröstningar bland tidningen ''Fantomens'' läsare. Sedan starten 1971 har omslagsomröstningen varit ett uppskattat inslag bland läsekretsen, samtidigt som det gett redaktionen värdefull information om vilken typ av omslagsmotiv och vilka omslagsartister som är populärast. Sedan 1978 trycks det vinnande bidraget som affischbilaga i tidningen. Omröstningen [[Bästa Fantomenäventyr]] har varit med i Fantomen sedan 1978. Mer information om dessa omröstningar finns i egna artiklar på Seriewikin. | |||
==Andra fantomenpublikationer== | ==Andra fantomenpublikationer== |
Versionen från 23 januari 2008 kl. 11.05
- Denna artikel handlar om den svenska serietidningen Fantomen. För serien och seriefiguren, se Fantomen.
Fantomen är en svensk serietidning som givits ut oavbrutet sedan 1950. Förutom titelserien är tidningen känd för sitt stora utbud av biserier, både egenproducerade och importerade.
Historik
1950-talet
1950 hade Lukas Bonnier varit på besök i New York, och besökte då King Features Syndicate med förhoppningen om att kunna köpa serietidningsrättigheterna för serien "Dragos", som han hade läst i Svenska Dagbladet. Bonnier fick här veta att serien hette "The Phantom" på engelska och att de skandinaviska rättigheterna ägdes av Bulls Presstjänst. Väl hemma i Sverige besökte Bonnier Bjarne Steinsvik på Bulls i samma ärende. På Bulls hade man vid detta tillfälle ingen erfarenhet av serietidningsrättigheter eftersom deras serier aldrig publicerats i ett sådant format tidigare.
När så detta hade avklarats kvarstod problemet med att övertyga Tor Bonnier (styrelseordförande i Åhlén & Åkerlund och tillika Lukas Bonniers far). Under ett styrelsesammanträde togs saken upp och i en ofta återberättad anekdot svarade Tor Bonnier: "Käre son, vår familj har gett det svenska folket en Strindberg, en Heidenstam, en Lagerlöf... och du vill ge dom Fantomen!" De yngre styrelseledamöterna var dock mer positiva och Lukas Bonnier fick klartecken till att starta serietidningen Fantomen.
För att distansera sig från serieutgivningen var det dock inte Åhlén & Åkerlund som stod som utgivare, utan det nyskapade Serieförlaget. Den förste som Lukas Bonnier anställde var Rolf Janson, som kom att bli Fantomens första redaktör. Efter mycket klippande och klistrande i en kontorslokal på Sveavägen fanns det första numret av tidningen ute i butikerna den 7:e oktober 1950. Det första numret bestod av 36 sidor i färg, och utöver "Fantomen" innehöll det även "Hopalong Cassidy", "Knock-Out Charlie", "Lisa och Sluggo" och "Ludvig". Anledningen till blandningen var Postens regler för distribution av tidsskrifter, som angav att minst 50 % av tidningens innehåll måste vara avslutat material. Eftersom Fantomenserien var i följetongsform fick resten fyllas ut med andra serier. Denna "nödlösning" slog dock väl ut bland läsarna och formeln används än idag, även om Postens regler sedan några årtionden har ändrats.
Fantomen var en succé från starten och var den första tidning utgiven av ett Bonnierförlag som gick med vinst från första numret. Den berömda logotypen som prytt omslaget ända sedan starten (i olika varianter) formgavs av Rolf Janson själv, och omslaget till nr 1 tecknades av George Camitz. De sju nummer som kom ut 1950 hade en snittupplaga på 72 000 exemplar.
1955 gick tidningen över till svartvitt av besparingsskäl från och med nr 22. Serietidningsboomen hade kommit av sig och försäljningssiffrorna dalade. 1958 gick man över till veckoutgivning, vilket dock bara accelererade upplageraset. Redan nästa år var man därför tillbaka till varannanveckorsutgivning. Detta år började man även publicera kompletta Fantomenäventyr i varje nummer, och Fantomen förekom nu också alltid på omslaget – tidigare hade han haft konkurrens av biseriefigurer och dåtida sportstjärnor. Tidningen började få den profil och inriktning den har än idag.
1960-talet
Försäljningen var fortfarande i gungning, så därför gavs Fantomen ut som månadstidning från och med 1960. I takt med att försäljningen ökade man stegvis utgivningstakten, för att återgå till 26 nr per år igen från och med 1968.
Bristen på nytt material var påtaglig under denna tid. De gamla Falk/McCoy-avsnitt man hade tillgång till i bra kvalitet hade repriserats både en och två gånger. I USA hade Sy Barry tagit över dagsserien och man var orolig över hur hans stil skulle tas emot av läsarna. Därför fick man tillstånd från King Features att starta en egen licensproduktion. Dessa äventyr var tänkta att fungera som "buffert" medan man väntade in fler äventyr av Barry så man skulle kunna övergå till den modernare stilen i full skala senare. Det historiska första svenska Fantomenäventyret publicerades i nr 8/1963 under titeln "Skatten i Dödskallegrottan" och tecknades av den rutinerade Bertil Wilhelmsson. Vem författaren var är ännu okänt. Det kan ha varit Wilhelmsson själv, Ebbe Zetterstad eller någon helt annan. Under de följande åren levererade Wilhelmsson ett dussintal äventyr som publicerades parallellt med repriser av McCoy och nya äventyr av Barry.
1968 slutade man dock med egenproduktionen för att istället importera avsnitt från det italienska förlaget Fratelli Spada. Man ansåg sig dock inte kunna publicera dessa i originalskick, på grund av såväl formatskillnad (i Italien publicerades de i pocketformat) som bristande kvalitet. Äventyren fick därför i de flesta fall bearbetas hårt textmässigt samt delvis tecknas om eller utökas med nya sekvenser. Janne Lundström och Magnus Knutsson var inblandade i textredigeringen medan Wilhelmsson, Özcan Eralp och Anders Thorell stod för omteckningar och nya sekvenser.
1970-talet
I början av 1970-talet började man åter producera egna äventyr, men huvuddelen av äventyren hämtades fortfarande från Italien och USA. Detta ändrades när Ulf Granberg blev ny redaktör 1973. De italienska äventyren lämnades och kreatörerna (som kom att kollektivt kallas Team Fantomen) började producera en större mängd äventyr. Jaime Vallvé hade redan 1972 anslutit sig till skaran som tidigare bearbetat italienska äventyr. Hans version kom att definera den "svenska" stilen under 70-talet. De "svenska" äventyren var populära och tidningen ökade åter i upplaga. Teamet utökades även med fler personer, bl.a. Norman Worker, Donne Avenell, Heiner Bade och Kari Leppänen. Under denna tid introducerades även klassiska biserier i tidningen, såsom "Blixt Gordon" och "Mandrake".
I slutet av decenniet gifte sig Diana och Fantomen i den amerikanska dagsserien. Detta fick stort genomslag även i Sverige och uppmärksammades i media. Bröllopsnumret (nr 6/1978) är den bäst säljande Fantomentidningen någonsin, tätt följd av numret där deras barn Kit och Heloise föds (nr 20/1979). Båda dessa nummer sålde över 200 000 exemplar.
1980-talet
Under 1980-talet sattes en påtaglig skandinavisk prägel på Team Fantomen då Knut Westad, Idi Kharelli, Hans Lindahl, Dai Darell och Michael Tierres stod för en stor andel äventyr. Framför allt Lindahl och Tierres (Claes Reimerthi) har varit stöttepelare i Fantomenproduktionen ända sedan dess.
1987 gick Ulf Granberg över till att vara ansvarig utgivare och redaktör för Fantomenproduktionen, medan de övriga redaktörssysslorna på tidningen togs över av Mats Jönsson.
Bland biserierna blev den franska albumserien "Blueberry" en stor läsarfavorit, och de svenska humorserierna "Bacon & Ägg" samt "Herman Hedning" debuterade i Fantomen under decenniet.
1990-talet
1990 firade tidningen 40-årsjubileum, bl.a. med en satsning på flera egenproducerade biserier, s.k. originalserier ("Achilles Wiggen", "Herman Storm", "Albatross" och "Tybalt", senare även "Dödsspelet"). Ny redaktör för tidningen var då Björn Ihrstedt. Jubileumsnumret (nr 20/1990) var i färg och innehöll ett nytryck av nr 1/1950. En inbunden jubileumsbok ("Krönika över en vandrande vålnad") gavs ut och Lee Falk gjorde ett Sverigebesök.
1991 var både året då tidningen utkom med sitt 1000:e nummer (nr 17/1991), samt återgick till färgtryck, efter mer än 35 år i svartvitt. Detta var ett omdiskuterat beslut som onekligen fick en del äldre läsare att rynka på näsan, men samtidigt var svartvita tidningar på väg bort från marknaden. Försäljningen hade vid det här laget sjunkit i sådan omfattning att det föranledde kraftåtgärder. Utvalda medlemmar ur redaktionen och Team Fantomen bildade den s.k. "Hjärntrusten" som sedan 1992 regelbundet har hållit möten för att planera tidningens och seriens utveckling. Detta fick till följd att tidningen gjordes om rejält 1994. Sidantalet utökades till 84 sidor och tonen i Fantomenserien blev mörkare när den onde Kigali Lubanga introducerades och blev president i Bengali. Detta löpte som en röd tråd genom äventyren, som tidigare hade varit i stort sett fristående. Fantomeninnehållet i tidningen utökades även med den ambitiösa följetongen "Fantomenlegender". Trots en prisbelönt reklamkampanj i samband med detta påverkades inte försäljningssiffrorna nämnvärt. 1997 var det mesta "som vanligt" igen.
En sidoeffekt av den dyra övergången till färgtryck var att samarbetet med de norska och finska Fantomentidningarna utökades. Numera samtrycks alla tre tidningarna, vilket sparar pengar men också kräver att innehållet är detsamma. Tidigare kunde de olika utgåvorna t.ex. ha olika biserier och publicera Fantomenäventyren i varierande ordningsföljd.
2000-talet
En tydlig trend under slutet av 1990- och början av 2000-talet var att allt fler amerikanska serieskapare knöts till Team Fantomen. Den vikande seriemarknaden i USA gjorde att allt fler amerikanska serieskapare sökte sig till andra marknader, samtidigt som t.ex. Internet underlättat kommunikationerna.
Bland de amerikaner som producerat material för den svenska Fantomentidningen finns Tony De Paul, Ben Raab, Graham Nolan, Don Perlin, John Cassaday, Bob McLeod, Dick Giordano, Paul Ryan och Sal Velluto. DePaul, Nolan och Ryan kom sedermera att jobba med den amerikanska dagspressversionen av serien, vilket också gjorde att denna version åter började publiceras i tidningen.
En annan trend var en satsning på äventyr som sträckte sig över flera nummer, utan att för den skull återgå till "Lubanga-tiden" där i stort sett samtliga äventyr var en del i en större, övergripande följetong.
Biserier
Tidningen har genom årens lopp haft en mängd biserier, av vilka kan nämnas t.ex.
- "Achilles Wiggen" av Kari Leppänen
- "Albatross" av Norman Worker/Toni Guiral och Alberto Salinas/Jésus Redondo
- "Aristokraterna" av Alfredo Castelli och Ferdinando Tacconi
- "Bacon & Ägg" av Patrik Norrman
- "Bernard Prince" av Hermann
- "Berts Dagbok" av Måns Gahrton och Johan Unenge
- "Blixt Gordon" av Dan Barry
- "Blueberry" av Jean-Michel Charlier och Jean Giraud
- "Bruce J. Hawker" av William Vance
- "Captain Biceps" av Tebo och Zep
- "Det Okända" av diverse
- "Det Okända - Myter och Mysterier av bl.a. Kari Leppänen
- "Dödsspelet av Tony De Paul och Kari Leppänen
- "Fabler från framtiden" av Jean-Yves Mitton
- "Herman Hedning" av Jonas Darnell
- "Herman Storm" av Eirik Ildahl och Jean-Yves Mitton/Enrique Villagrán
- "Hitchcocks arkiv av bl.a. Jordi Badia och Marco Bianchini
- "Hopalong Cassidy" av ?
- "Indiana Jones" av Dan Barry m.fl.
- "James Hund" av Jonas Darnell och Patrik Norrman
- "Jeff Hawke" av Sydney Jordan
- "Jeremiah" av Hermann
- "Jerome K. Bloche" av Alain Dodier
- "Johan Vilde" av Janne Lundström och Jaime Vallvé
- "Johnny Hazard" av Frank Robbins
- "Jokern" av Van Hamme och Dany
- "King vid gränspolisen" av Zane Grey och Jim Gary
- "Knock-Out Charlie" av Sam Leff
- "Latigo" av Stan Lynde
- "Leo Gwenn" av Vicq och Daniel Hulet
- "Linda och Valentin" av Pierre Christin och Jean-Claude Mézières
- "Lisa och Sluggo" av Ernie Bushmiller
- "Ludvig" av Harry Hanan
- "Mandrake" av Lee Falk och Phil Davis/Fred Fredericks
- "Mike Steel" av Yaroslav Horak
- "Mystiska 2:an" av Rolf Gohs
- "Paul Foran" av Gil och Montero/Jordi Bernet
- "Rick O'Shay" av Stan Lynde
- "Robin Hood" av diverse
- "Rocketeer" av Dave Stevens
- "Silkesmasken" av Scott Goodall m.fl.
- "Sluga Räven & C:o av Stan Lynde
- "Spirit" av Will Eisner
- "Spirou" av André Franquin
- "Stig & Grieg av Alf Woxnerud
- "Svartkåpan" av Alberto Giolitti
- "Tarzan" av Russ Manning
- "Terry och piraterna" av Milton Caniff
- "Tidsresenärerna av Chuck Dixon och Andrés Klacik
- "Thorgal" av Jean Van Hamme och Grzegorz Rosinski
- "Tybalt" av Norman Worker/Mats Jönsson/Ulf Granberg och Ian Kennedy
- "Tyste Riddaren" av Russ Heath m.fl.
- "Vi å Pappa" Krister Petersson
- "Vita Bågen" av Francois Corteggiani och Jean-Yves Mitton
- "Väktaren" av Joan Boix
- "Xenozoicum" av Mark Schulz/Steve Stiles
- "Ödeshandsken" av diverse
Omröstningar om bästa äventyr och omslag
Bästa Fantomenomslag och Bästa Fantomenäventyr är en årligen återkommande omröstningar bland tidningen Fantomens läsare. Sedan starten 1971 har omslagsomröstningen varit ett uppskattat inslag bland läsekretsen, samtidigt som det gett redaktionen värdefull information om vilken typ av omslagsmotiv och vilka omslagsartister som är populärast. Sedan 1978 trycks det vinnande bidraget som affischbilaga i tidningen. Omröstningen Bästa Fantomenäventyr har varit med i Fantomen sedan 1978. Mer information om dessa omröstningar finns i egna artiklar på Seriewikin.
Andra fantomenpublikationer
- Fantomen Krönika
- Fantomen – Den vandrande vålnaden
- För julalbumen, se Fantomen julalbum
- För den norska serietidningen, se Fantomet
- För den danska serietidningen, se Fantomet (Danmark)
- För den finländska serietidningen, se Mustanaamio
- För diverse engelskpråkiga serietidningar (från USA, Australien och Storbritannien), se The Phantom
- Den italienska serietidningsversionen
- Den tyska serietidningsversionen
- Den brasilianska serietidningsversionen
Se även
- Fantomen för själva serien och seriefiguren
- Bästa Fantomenäventyr
- Bästa Fantomenomslag
Externa länkar
- Fantomen (officiell webbplats) Den svenska tidningens webbplats
- Deep Woods (fansajt) Den mest innehållsrika Fantomensajten, på engelska
- CronicleChamber.com (fansajt) Nyhetssajt på engelska
- Gustafs Fantomenarkiv (fansajt) Välfylld fansajt på svenska
- Phantom Infotainment (fansajt) Välfylld fansajt på engelska
- Fantomen på susning.nu
- The Phantom på Toonopedia
Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! |